Slik sparer Silje flere hundre tusen på tak

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl valgte takfornying i stedet for å kjøpe et helt nytt tak. Det øker takets levetid på opptil 20 år. Slik sparer hun både lommeboken og miljøet.

– Kom inn! Beklager at det er helt kaos på utsiden. Vi er endelig i gang med utearealet og gleder oss til å bli ferdige, sier Silje Sandmæl, kjent fra «Luksusfellen» og «I lomma på Silje» på TV3.

Silje og ektemannen Bent Tore Sandmæl kjøpte eneboligen på Slependen bygget på 1990-tallet i 2008. Siden da har paret spart i ti år og jobbet jevnt og trutt med oppussing – uten å ta opp lån. Nå var det taket som sto for tur, og Silje kom over Takfornying AS etter å ha lagt ut jobben på anbud.

FORBRUKERØKONOM: Silje Sandmæl er storfornøyd med resultatet etter at Takfornying AS har utført jobben. – Vi har både spart masse penger og miljøet, og taket ser helt nydelig ut, sier hun. FOTO: Robert Eik.

Taket var den siste hodepinen. Det er over 30 år gammelt og måtte tas tak i

SILJE SANDMÆL – Forbukerøkonom

Overraskende dyrt med nytt

Prisene de fikk oppgitt på anbud var basert på å bytte takstein og «kostet ut av hvitøyet», som Silje forteller. Derfor ble hun veldig interessert da Takfornying AS tok kontakt og forklarte at de ikke trengte å bytte taket.

– De sa at de kunne fornye taket og i tillegg skifte farge, noe vi sparer om lag femgangen på økonomisk. I tillegg får vi en garanti på ti år, sier hun og fortsetter:

– Jeg er veldig glad i å spare penger, og vanligvis synes jeg det er greit å betale litt ekstra hvis man får en garanti. Men her fikk vi både en mye bedre pris og garanti – vinn, vinn. I tillegg er jeg opptatt av bærekraft, og det er veldig bra for miljøet med gjenbruk, sier forbrukerøkonomen.

Jeg er strålende fornøyd med resultatet. Jeg har både spart flere hundre tusen kroner og miljøet


SILJE SANDMÆL – FORBRUKERØKONOM

TAKFORNYING: Boligen til familie Sandmæl har et tak som er over 30 år gammelt. Heldigvis var taket i så god stand at det kunne fornyes. FOTO: Robert Eik.

Slik får du vite om du kan fornye taket

Det er flere grunner til å velge å fornye taket fremfor å bytte det ut. Daglig leder og eier av Takfornying AS, Vegard Furhovden, påpeker at en privatbolig er den største investeringen gjennomsnittsfamilien gjør.

– Derfor er det lurt å ta vare på investeringen sin slik at den opprettholder eller øker i verdi. Som oftest er det nok av andre områder man vil bruke penger på i boligen, sier Furhovden og fortsetter:

Siden taket allerede er der, betaler du kun for jobben med dyprensing og impregnering av takstein samt maling. Det er også langt mer bærekraftig å gjenbruke takstein med tanke på avfallshåndtering.

– Aller først kommer vi på en gratis og uforpliktende befaring for å se hvilken tilstand taket er i og om det kan fornyes eller ikke. Basert på størrelsen på taket og hva vi finner, kommer vi med et tilbud om arbeidsprosess og pris, fortsetter han.
Vegard Furhovden, eier og daglig leder i Takfornying AS

Øker levetiden med opptil 20 år

Dyprensing må til for å fjerne vekster, forurensing og skitt. Impregnering styrker taksteinen og sørger for at steinen blir vannavvisende. På toppen kommer maling som en beskyttende hinne. Totalt øker takets levetid med opptil 20 år, og det hele tar om lag to dager. Bonusen er at du kan velge både farge og glans.

– Vi kan aldri konkurrere med et helt nytt tak. Befaringen gir en trygghet både for oss og kundene våre. Da kan de stole på at vi har tatt en vurdering, som gjør oss trygge nok til å gi en garanti på ti år til tross for at taket er gammelt. Siljes tak er for eksempel over 30 år gammelt, sier han.

I befaringen utfører Takfornying AS en forenklet taksjekk på undertak, gjennomføringer som luftehatter, ribber og gradrenner for å se etter vann- og råteskader.

I noen tilfeller kan det være nok å gjøre forbedringer til 5000 -10. 000 kroner ekstra, og det formidler vi i tilbudet. Likevel kan man holde de totale utgiftene godt under 100. 000 kroner

VEGARD FURHOVDEN
Eier og daglig leder i Takfornying AS

Fornyet taket på to dager

Silje Sandmæl kikker på taket sitt, som i overraskende høyt tempo er i ferd med å bytte farge fra rødt til sort.

Taket er helt nydelig. Jeg har hoppet fra å ha et 90-tallshus til å ha et moderne hus på to dager. Jeg er lettet over at vi fant en så god løsning. Nå gjenstår bare resten av utearealene, så er vi i mål

Impregnering er en viktig del av prosessen. Takfornying bruker RoofTect, som er deres egenutviklede varemerke. Dette hindrer taket fra å ta opp vann og forurensing, og øker takets levetid med mange år.

DYPRENS: Det første som gjøres ved takfornying er dyprensing av taksteinene. Alt av vekst, forurensing og skitt spyles vekk. Foto: Robert Eik.

MALING: Ved takfornying kan man velge å endre farge på taksteinene, slik Silje Sandmæl og ektemannen har gjort. Taket får et nytt og mer moderne uttrykk. Foto: Gry Traaen.

Andre nyheter

Takfornying ryddet opp: – Nå holder taket i 20 år til

Da Milan skulle fornye taket sitt, fikk han smertelig erfare hvor galt det kan gå med uprofesjonelle aktører. Heldigvis ryddet Takfornying opp og fikk det 20 år gamle taket til å skinne. – Nå ser det helt nytt ut, sier han.

Takfornying: Er det bare tull?

Helt siden 2013 har vi i Takfornying AS fornyet flere tusen tak i Norge. Siden da har vi også irritert taktekkere, leverandører av takstein, snekkere og andre yrkesgrupper som tidligere tjente gode raske penger på å skifte hele tak når problemet ofte bare var kosmetisk slitasje på overflaten

Vasking og impregnering av tegelstein på Borre Golfklubb

Vasking og impregnering av tegelstein på klubbhuset og driftsbygget til vår samarbeidspartner Borre Golfklubb.